همشهری آنلاین - مریم سرخوش: پنومونی به دلایل عفونی (انواع میکروبها، باکتریها، ویروسها یا قارچها) یا غیرعفونی (انواع بیماریهای اتوایمیون، نقص سیستم ایمنی و ...) ایجاد میشود و سالانه جان بیش از یک میلیون کودک در جهان و 1500 کودک در ایران را میگیرد. پاییز امسال هم بود که شیوع یک بیماری با علائم ذاتالریه در چین و افزایش آمار ابتلا در کودکان یک نگرانی جهانی را رقم زد. حالا متولیان نظام سلامت واکسیناسیون عمومی این واکسن مهم را در لیست واکسن کودکان قرار دادهاند و تزریق عمومی پنوموکوک از بندر خمیر در هرمزگان آغاز شد.
سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو در حاشیه بازدید از نمایشگاه رسانههای ایران درباره آغاز طرح واکسیناسیون کودکان زیر یک سال با واکسن پنوموکوک گفت: هفته گذشته واکسنهای وارداتی را تحویل وزارت بهداشت دادیم و تزریق این واکسن از بندرعباس آغاز شده است. برنامهریزی شده که واکسن مورد نیاز برای طرح واکسیناسیون ملی پنوموکوک طی 4ماه آینده تامین شود.
محمدی در پاسخ به این سؤال که چرا این طرح از استان جنوبی کشور آغاز شده، بیان کرد: طرح را شمالی و جنوبی نکنیم، اما ترجیح این بود که آغاز واکسیناسیون از یکی از شهرهای محروم باشد و به تدریج برای تمام شهرهای کشور انجام شود. دلیل آن هم این است که واردات واکسن را نمیتوانیم یکجا انجام دهیم. امیدواریم طی 3 ماه آینده به عدد 3 میلیون دوز واکسن برسیم و پوشش افزایش پیدا کند.
او درباره این که چه میزان واکسن برای ایمنی این کودکان مورد نیاز است، عنوان کرد: «این جمعیت آماری مشخص است، این گروههای سنی پیش از این واکسنهای پنجگانه را دریافت میکردند و حالا واکسن پنوموکوک هم به سبد واکسیناسیون عمومی برای این جامعه هدف افزوده شده است. البته پنوموکوک پیش از این هم در داروخانههای کشور موجود بود و کسانی که تمایل به تزریق این واکسن داشتند، خریداری میکردند اما از این به بعد واکسن به صورت رایگان به کودکان زیر یکسال تزریق خواهد شد تا از عفونتهای پنوموکوکی جلوگیری و مانع از مرگ حداقل ۱۵۰۰ کودک در سال و عوارضی که این عفونت برای هزاران کودک دیگر دارد، شود. معاون وزیر بهداشت با تاکید بر این که از این پس تزریق پنوموکوک هم مانند سایر واکسنهای کودکان ضروری خواهد بود، درباره زمان آغاز تزریق دیگر واکسن ایمنیبخش برای کودکان -روتاویروس- هم بیان کرد: این واکسن هنوز وارد کشور نشده است اما به محض در محقق شدن واردات تزریق این واکسن هم آغاز میشود. سازمان جهانی بهداشت در دسترس بودن این واکسن را هم تاکید کرده و ما هم به زودی آن را وارد خواهیم کرد.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره وعده تولید این واکسنها در داخل کشور هم توضیح داد: واکسن پنوموکوک همین حالا تولید شده و در حال انجام مطالعات بالینی است. دو شرکت دانشبنیان در زمینه تولید این واکسن ورود کردهاند و در نیمه نخست 1403 احتمالا واکسنهای تولید ملی پنوموکوک را در اختیار خواهیم داشت و وارد بازار خواهد شد تا تداوم طرح واکسیناسیون ملی پنوموکوک با واکسن ایرانی ادامه پیدا کند.
محمدی همچنین با اشاره به این که کارنامه کاری دارو و تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت نشان میدهد که در حوزه سلامت و تولید کالاهای سلامت افتخارآفرینی کردهایم، افزود: بررسیها بیانگر این است که به دستاوردهای متعددی دست یافتهایم؛ به نحوی که تعداد داروهایی که در این دوره به سبد دارویی کشور اضافه شد نسبت به دوره گذشته بیشتر است. تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی، فرآوردههای طب سنتی، گیاهان دارویی و محصولات غذایی جدید هم با محوریت دانش بنیان به سبد محصولات غذایی و دارویی کشور اضافه شدند.
وی با بیان این که بیش از ۹۹ درصد داروی مورد نیاز کشور و ۶۹ درصد از تجهیزات پزشکی مورد نیاز در داخل کشور تولید میشود، عنوان کرد: این احتمال هم وجود دارد که تولیدات کشور نتواند پاسخگوی نیاز داخلی باشد و کفاف مراکز درمانی را ندهد؛ به همین دلیل از طریق واردات نیازها برطرف میشوند.
معاون وزیر بهداشت همچنین از رفع شدن مشکلات تامین ارز در حوزه دارو خبر داد و گفت: پس از پیگیریهای فراوان و با همت بانک مرکزی، مشکلات مربوط به تامین ارز برطرف شده است. همچنین رسانههای تخصصی حوزه سلامت در این زمینه ما را یاری کردند. نقدینگی از چالشهای حوزه غذا و دارو به حساب میآید و امیدواریم که با همت بانک مرکزی و با همکاری بانکهای عامل مشکلات مربوط به حوزه نقدینگی تولیدکنندگان غذا و دارو برطرف شود.
محمدی همچنین درباره ارز شیرخشک هم توضیح داد: ارز شیر خشک را از ۲۵ آبان به ارز ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی منتقل کردهایم و مابهالتفاوت ناشی از افزایش قیمت را به مصرفکننده نهایی تعمیم میدهیم. بنابراین افزایش قیمت متوجه مصرف کننده نیست. سیاستهای ما در حوزه اصلاح سیاستهای ارزی این بود که افزایش قیمت دارو را از طریق بیمه پوشش دهیم. ما تلاش کردیم که قیمت دارو را ثابت نگهداریم و از مردم میخواهیم که دارو و شیر خشک مورد نیاز خود را از طریق بیمه تامین کنند. افراد با مراجعه به داروخانه و با ارایه کد ملی میتوانند نسبت به تامین شیر خشک فرزندان زیر دو سال اقدام کنند که تحت شمول یارانه دارویی باشد.
نظر شما